Archives for posts with tag: lights

P1080035

For the last couple years or so my 4-wheel-drive system has been engaging intermittently. Normally I’d shift the transfer case lever into 4 High and the green lights in the instrument cluster, indicating the status of the front wheels, would blink (four-wheel drive engaging), then go solid (in four-wheel-drive). In the last couple of months though, the lights wouldn’t stop blinking, a sign that the system wasn’t able to engage the front axle.

I had ordered the factory shop manuals for the truck a while back, so I decided to see if I could fix it myself. Also, my mechanic explained to me that my Gen 2 Montero engages 4-wheel-drive by connecting the right-front axle shaft to the front differential by means of a vacuum-powered actuator. (That’s different from the Gen 1, which has auto-locking hubs.) Armed with that knowledge I looked up the actuator in the manual and noticed that it recommended greasing the actuator rod.

I got under the truck, removed the skid plates, pushed aside the rubber boot and saw that the grease, where the rod entered free-wheeling clutch housing (red arrow), was old and jelly-like. I cleaned out the old crud, packed it with fresh grease, reattached the boot, and left the whole thing sit while I reinstalled a pair of marker lights in the bumper.

When I took the truck for a test drive an hour later and shifted into 4 High, the indicator lights flashed briefly, then immediately went solid. Whoo-hoo! An easy fix!

I recently had a set of ARB locking differentials installed in the truck and it was irritating that I had this great new gear and yet the basic four-wheel-drive system wasn’t working. That made this quick fix all the more satisfying.

Update 02/04/2015

This situation came up again recently. I think water crossings may be a factor since the boot on the actuator rod isn’t water tight. Again, I cleaned out the old grease, sprayed WD-40 to drive out any water, then re-greased both ends of the rod. It’s working again.

I also found this link helpful:
http://www.pocuk.com/forums/viewtopic.php?t=87530&highlight=actuator+rod

P1080009
I’ve been very happy with my ARB Bull Bar bumper and its on-board turn signals, except for the fact that they’re not waterproof. Every now and again I’ll drive the truck through a stream, which inevitably rusts out the bulb sockets, corrodes the contacts, makes the bulb hard to change, and sometimes cause the light to fail.

My solution: waterproof the lenses.

The first thing I did was order a set of replacement lights. My friend Greg tipped me off that they’re the same lights as used on the Mark 1 VW Golf/Rabbit, so they’re easy to get. You can find them here at German Auto Parts. Read the rest of this entry »